solidne garnki |
|||
---|---|---|---|
michal.bak2
Dołączył: 23 Cze 2018
Posty: 102
|
Dodano: 28 Sty 2021, 13:44
Podobno gotowanie w garnkach emaliowanych jest zdrowe, bo emalia zabezpiecza stal przed złym działaniem kwasów. To prawa? Myślę o zakupie kompletu garnków. Na co zwracać uwagę? Mam na myśli takie jak tuhttps://naczynia.olkusz.pl/garnki-emaliowane https://www.olx.pl/oferty/q-garnki-emaliowane/ |
||
malm85
Dołączył: 27 Wrz 2018
Posty: 147
|
Dodano: 26 Lut 2022, 21:32
# 1
Garnki emaliowane są dobre ale mają jedną wadę- nie należą do naczyń uniwersalnych. Mam na myśli to, że gdy np. wymieniłbyś kuchenkę gazową na płytę indukcyjną to już przestaną być Ci przydatne. Dlatego ja zdecydowałem się na zakup garnków z polerowanej stali nierdzewnej, na który natrafiłem w ofercie https://recucina.pl/ . Można w nich gotować na każdego rodzaju kuchence. Są też odporne na zarysowania i nie przypalają potraw, nawet tych gęstych typu leczo czy zupa-krem.
|
||
marta.kij
Dołączył: 16 Mar 2016
Posty: 218
|
Dodano: 3 Kwi 2022, 20:50
# 2
A garnek do gotowania na zewnątrz? Mam na myśli taki kociołek żeliwny emaliowany https://swojskiwyrob.pl/garnki-kociolki-mysliwskie/1732-kociolek-zeliwny-emaliowany-garnek-mysliwski-16l.html . Mam taki na wyposażeniu od dłuższego czasu i dużo gotujemy w nim, zupy, dania mięsne, zawsze wychodzi wszystko aromatyczne i soczyste. Nie można uzyskać takiego efektu na kuchence gazowej w domu.
|
||
marek.bujaka
Dołączył: 8 Lip 2018
Posty: 18
|
Dodano: 15 Maj 2022, 17:53
# 3
Jestem tego samego zdania co przedmówcy. Na wyposażeniu naszej kuchni w sprzęt agd nie ma co oszczędzać. Szczególnie gdy zamierzamy gotować we własnym zakresie co samo w sobie da nam wymierne oszczędności. Szczerze powiedziawszy to sama nauka wcale nie jest taka trudna jak to niektózy twierdzą. Oczywiście nie możemy rzucać się od razu na głęboką wodę dlatego fajnie jest zacząć od prostszych pomysłów. Może to być coś w stylu takiego dania - https://uwielbiam.pl/przepis/sos-slodko-kwasny-z-limonka-kurczakiem-i-szafranowym-ryzem Pozwoli to na zdobycie odpowiedniego doświadczenia, a z czasem postawienie na coś bardziej zaawansowanego. Na szczęście wszystkie przepisy są bardzo szczegółowo opisane więc jest to spore ułatwienie. |